Facebook testar en rösta ner-funktion

Det har det senaste veckorna cirkulerat skärmdumpar på en form av rösta ner-knapp på Twitter, något som har lett till spekulationer gällande att Facebook provar ett rankingbaserat community-system för att filtrera kommentarer och inlägg. Facebook ska ha officiellt bekräftat detta för The Verge och Tech Crunch när dom blivit tillfrågade, men dom är noga med att peka ut att det endast ska vara en funktion för att kunna rapportera tveksamt innehåll. Ingen ogilla knapp, även fast det är något som många användare frågat efter i flera år nu.
Genom att rösta ner en kommentar så göms kommentaren för användaren som sedan får svara på ifall kommentaren var “stötande”, “missledande” eller “Inte relevant”. Antalet nedröstningar är inte synligt för andra användare. Att Facebook inte testar en “ogilla-knapp” är dom väldigt noga med att påpeka. Vad dom är ute efter med detta är att kunna ge feedback på kommentarer på offentliga sidor. Testet pågår för ett fåtal utvalda personer i USA enbart.
Senast Facebook införde något liknande var när dom utökade med reaktionsknapparna. Med hjälp av dessa fick användarna ett alternativt sätt att reagera på inlägg som bättre lämpade sig beroende på situation. Ifall någon postade ett inlägg där dom berättar att en anhörig gått bort så kanske inte en “gillning” är det mest lämpliga. Men däremot så kan det lämpa sig mera med en ledsen reaktion.
Att Facebook försöker ta åt sig kritiken dom har fått när det kommer till “fake news” är tydligt. Frågan vi ställer oss är ifall denna funktionen kan utnyttjas av grupper med ett stort antal följare och göra mer skada än nytta. Facebook verkar istället för att ta eget ansvar, lägga jobbet på sina användare istället för att moderera innehållet som delas på hemsidan.
Ifall ni vill läsa mera om våra tankar kring Facebooks nya funktioner så skriver vi om detta i vårt kommande magasin. Håll till godo.
Läs mer om företagssidor på facebook

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen på vår webbplats. Genom att fortsätta godkänner du detta.