Google mobile-first index

Googles nya mobile-first index har nu satt igång. Vad detta innebär kanske du undrar? Detta är Googles svar på dom nya internetvanor som har drivits på av mobilsurfandet dom senaste åren. Genom att kolla upp statistik från 2017 så vet vi numera att mobila enheter står för 57 procent av all trafik, något som Google har valt att inte ignorera. Detta innebär att Google numera kommer att prioritera mobilversionen av hemsidor när det kommer till sökresultat, tvärtom från hur det tidigare har varit.
Vad som är viktigt att notera är att denna förändring kommer ske i vågor istället för att ta allt på en och samma gång. Dom sidor som har blivit ändrade till mobile first-index kommer få en notifikation så att ägaren vet om detta.
Med allt detta i åtanke är det viktigare än någonsin att ha en responsiv och framförallt, mobilanpassad hemsida. Det handlar inte bara om att ha koll på SEO:n på samma sätt som förut, nu gäller det även att ha en riktigt schysst och mobilvänlig sida med funktioner som det nya mobile first-indexet prioriterar. För att göra det lite lättare så kommer här några tips på vad som kommer att vara värt att tänka på.
Ha koll på ifall din sida har blivit mobile first:
Google kommer skicka ett meddelande via Search Console när eller om din hemsida har ändrats till det nya indexet. Genom att ha koll på detta så är det möjligt att gå igenom loggarna för att se ifall det är några problem som borde åtgärdas så snart som möjligt. Mobile first index kommer att bli standard vare sig vi tycker om det eller inte, så det är lika bra att se över detta så snart som möjligt.
Förstå mobilanvändarnas micro-moments:
Att få besökare att stanna kvar på hemsidan är en utmaning, det vet ni säkert redan om. Mobilanvändare är om möjligt ännu svårare att hålla kvar på sin sida. Därför är det viktigare än någonsin att förstå företeelsen micro-moments (läs mer om micro-moments). Förklarar man det kortfattat så är det att kunna ge en användare det dom letar efter just i den stunden dom vill ha det. Därför måste den typ av content som är aktuellt finnas lättillgänglig för användaren.
Anpassa ditt content till mobilanvändarna:
Förutom att veta hur man ska utnyttja användarens micro-moment, behöver du även se till att sidan är lätt att navigera på med en mobil enhet. Går knapparna att komma åt med tummen utan problem? är texten läsbar på alla typer av skärmar? Se till att göra upplevelsen för mobilanvändaren enkel, det ska inte kännas som att mobilversionen av sidan hamnat sist på prioriteringslistan. Tvärtom, mobilversionen ska vara i fokus, i alla fall enligt Google.
 
Läs mer om: Mobilanpassing
Läs mer om: Responsiv design

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen på vår webbplats. Genom att fortsätta godkänner du detta.