Googles annonsnätverk blir mer transparent

Google expanderar verktygslådan med målet att ge användare större tillgång, kontroll och information över sin annonsupplevelse. Samtidigt som deras nya version av “Ad Settings” lanserats så har Google också förbättrat sin kommunikation till användare om varför dom blir visade just dom annonserna dom ser.
Google gav användare större kontroll över vilka annonser dom blev visade första gången 2009, när dom rullade ut första versionen av Ad Settings. Med den nya versionen av Ad Settings så menar Google att det ska bli mycket lättare att första varför specifika annonser visas. I ett citat från Google själva så säger dom:
“The new Ad Settings shows all the different factors that determine how ads are tailored to you in one view. This way, it’s easier for you to see them at a glance, learn more about why you see ads related to these topics, and decide if there are any you want to remove.”
Olika faktorer påverkar vilken typ av annons som visas. Dessa kan vara:

  • Användarens intressen, baserad på deras tidigare sökhistorik.
  • Information samlad inuti användarens Google-konto.
  • Information insamlad av andra annonsörer som är partners med Google.

Googles nya Ad Settings kommer tillåta användare att stänga av individuella faktorer som påverkar hur annonser visas.
Under 2011 så introducerade Google “Why this ad” funktionen som förklarar för användare varför dom blir visade vissa annonser. Fram tills nu så har funktionen bara dykt upp på ett par begränsade platser.
I framtiden så ska “Why this ad” dyka upp i sökresultat, Google Maps, Gmail, Youtube, Google Play och nästan alla hemsidor och appar som samarbetar med Google för att visa annonser.
Dessa nya funktioner har varit tillgängliga från och med 14 Juni.

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen på vår webbplats. Genom att fortsätta godkänner du detta.