Länkskatt och slutet för memes?

Vad händer med vårt kära internet om du helt plötsligt inte ”får” dela en länk till Aftonbladet eller lägga ut ett klipp på din Youtube-kanal med en känd låt i bakgrunden?
I förra veckan röstades ett förslag igenom i EU-parlamentet som påverkar just detta. Upphovsrätt är givetvis en otroligt viktig fråga och dom som skapar content bör såklart få betalt för sitt arbete. Men hur kommer detta påverka oss i vår vardag? Kommer Facebook, som sedan starten varit gratis, börja ta betalt för sin tjänst för att täcka upp för kostnaderna som tillkommer när dom ska betala för varje länk som delas på plattformen? Får Fake News ett uppsving om folk drar sig för att dela länkar till fakta och källkritik? Det finns många frågor och få svar på hur detta kommer påverka vardagen för användare av större, och mindre, plattformar.
Dom mest kontroversiella delarna av förslaget är Artikel 11 och 13.
Artikel 11, ”Länkskatt” innebär att jättar som Facebook, Google och Youtube måste betala en licens för länkat material som läggs upp av användarna. Exempel på detta kan vara att användarna länkar till tidningsartiklar på plattformarna eller delar memes. 
Artikel 13, innebär att upphovsrättsskyddat material snabbt ska plockas bort från dessa plattformar. Böter väntar för dom som inte följer detta.
Redan idag jobbar dom med större användarbaser så som tex. Facebook, Google och Youtube med filter som ska sortera bort upphovsrättsskyddat material. Det kan däremot komma att bli en dyr historia för mindre plattformar att skapa dessa filter. 
Fler diskussioner kommer föras mellan EU-parlamentet och EU-komissionen och en slutgiltig lag kommer troligast gå i kraft först i början av nästa år. Det blir spännande att se vart detta tar vägen.
Tanken var att vi skulle ha med länkar till mer information om detta…men det vågar vi inte.
 

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen på vår webbplats. Genom att fortsätta godkänner du detta.