Vad ska man tänka på när man skapar tävlingar i Sociala Medier?

Idag är flödet på sociala medier fyllt med “gilla/dela”-tävlingar. Företag har nyttjat tävlingsforumet för att få fler delningar, större spridning och för att kunna ge något till sina kunder. Tanken är god men det finns få som är medvetna om fallgroparna.
Tidigare i år skapade en frisörsalong en tävling på sin Facebook-sida där de tävlande skulle gilla bilden och tagga en vän i kommentarsfältet för att vinna en klippning. Detta är ett relativt typiskt exempel på en “tävling” som inte kräver någon prestation utav de tävlande. Frågan blir då hur man avgör vem som vinner denna typ av tävling?
För att en tävling ska vara godkänd så krävs någon form av prestation från deltagarna. Tävlingsmomentet bygger på att deltagarna ska göra någon sorts prestation som skiljer den deltagare som vinner ifrån den som förlorar, det ska alltså gå att bedöma av en tävlingsjury.
En jury kan inte bedöma vem som gillat sidan eller taggat bäst i inlägget. Vinnaren kan då endast utses med slumpens hjälp då allas prestationer är lika mycket värda. Problemet är att om en tävling avgörs med slumpens hjälp så räknas det som ett lotteri och kräver tillstånd från Lotteriinspektionen. Det många inte vet är att dessa tillstånd i regel inte ges till privatpersoner eller företag. I princip är det endast ideella föreningar som bedriver allmännyttig verksamhet som kan få tillstånd. Exempel på föreningar som kan få tillstånd: Föreningar med välgörande, sociala, politiska, konstnärliga, kulturella, idrottsliga eller andra liknande ändamål.
Hur arrangerar man tävlingar utan att bryta mot lagen?
Svaret är tydligt: kräv en prestation av deltagarna. Exempel: Frisörsalongen hade i sitt inlägg kunnat be de tävlande att dela med sig av sina bästa hårknep eller att de ska tagga sin vän och berätta varför just denne kamrat är värd en klippning. Detta gör fortfarande att tävlingen kan få en stor spridning och att man som jury kan utse vinnaren.
Glöm inte informationen. Marknadsföringslagen kan vara svårläst men värd att ta en titt på ifall företaget ska publicera en tävling. Utformningen av pristävlingar bedöms först och främst enligt §10 i marknadsföringslagen (2008:486). Där framkommer det att all väsentlig information om vinsten ska stå i tävlingsinlägget. Hur mycket är klippningen värd? Vad kostar det att göra en klippning på salongen?
Tävlingar engagerar följare och är ett bra sätt att få spridning. Genom att hålla koll på hur man bäst utformar en tävling så gör man sina kunder och sig själva en stor tjänst.

Att tänka på när man skapar en tävling:

  1. Ifall det är ett samarbete så ska det tydligt framgå vilka som står bakom samarbetet.
  2. Värdet av vinsten och övrig information om vinstkatt mm ska gå att läsa sig till.
  3. Tydligt stå skrivetär tävlingen avslutas och hur man utser vinnaren.
  4. Ha med en prestation. Exempel: Skriv en slogan!
  5. Tydlig information om villkor gällande exempelvis: Egenskaper, Värde, Tidsgräns för utnyttjande av vinsten mm.

 
Hur bemöter man kritik i Sociala Medier

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen på vår webbplats. Genom att fortsätta godkänner du detta.