Världens äldsta valuta

Man kan tycka att världen blivit ytlig på senare år med alla sociala medier. Alla visar upp den perfekta bilden på vad dom ätit till middag, eller hur perfekt julafton dom haft. Tänker man efter lite längre och analyserar det mänskliga beteendet är det verkligen inget nytt. Så har det alltid varit.
Det finns alltid människor med hög social status som alla andra ser upp till och mäter sig med. Historiskt sett kan man vara säker på att alla ville ha ett svärd som var lika fint som vikingahövdingens, eller en ringbrynja precis lika bra som den bästa riddaren hade. Eftersom man förr oftast hade fullt upp att överleva dagen var det inte lika viktigt med social status som det är idag, men det fanns ändå där.
Människans natur ändras inte i första taget. Det är bara sättet och kanalerna man kan visa upp sig i som ändrats. Förr var det mer lokalt koncentrerat, kanske till byn eller till staden man bodde. Genom sociala medier finns det idag ingen gräns för hur mycket man kan visa upp sig och vilka värderingar man har.
Förr kallades det den svenska avundsjukan, idag har vi ett mer nyanserat namn för det, Social Currency (social valuta). Den finns givetvis inte bara i Sverige för den delen, det är en världsomspännande valuta som alla förstår, på sitt eget sätt. Valutan varierar beroende på geografiska, ekonomiska och kulturella faktorer. Man vill omedvetet mäta sig med de som delar samma värderingar och tillhör samma ”grupp” som man själv gör eller vill tillhöra. Genom att köpa en viss typ av produkter och varumärken visar man vem man vill vara. Men så lätt är det inte heller, i vissa grupper kan det precis lika gärna vara att INTE köpa något som är social valuta.
Slutsatsen man kan dra är att det varierar oerhört mycket. Man bör ändå känna till begreppet och ha det med i sina beräkningar när man ritar upp sin marknadsföringsstrategi.
Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen på vår webbplats. Genom att fortsätta godkänner du detta.