Från analogt till digitalt

Under våren 1620 skickade folket från Västergötland ett par representanter till Gustav II Adolf. Dom beklagade sig över att dom blev illa behandlade av folk från städer som låg runtom här i bygden. Dom hade inte heller någonstans att sälja sina varor och det tyckte dom var ett stort problem, dom var knallar. På namnet hörs det att dom knallade (gick till fots) runt och sålde sina varor runtom i Västergötland. Gustav II Adolf, som ständigt behövde nya sätt att få in mer pengar till stadskassan, hittade med knallarna en gås som inte var plockad än. Knallarna sålde nämligen varor som inte var förtullade någonstans och det retade både kungen och köpmansgillen i kringliggande städer. Uppmaningen till dom klagande knallarna blev att antingen sluta med sin handel eller grunda en ny stad. Det var antagligen inget svårt val för knallarna som grundade en ny stad runt sockenkyrkan i Torpa. Där står Carolikyrkan idag.
Borås började blomstra i mitten av 1800-talet då textilindustrin kom igång på allvar. Det höll i sig långt in på 1900-talet, men tekokrisen på 1970-80 talet satte käppar i hjulet för industrin. Parallellt med textilindustrin utvecklades ett flertal stora postorderföretag, t.ex. Ellos, Haléns, Josefssons och Rowells. Dessa företag behövde marknadsföra sig i form av kataloger och annonser. Eftersom postorderföretagen inte kunde fota, göra kataloger och annat reklammaterial själva blev Borås en av Sveriges reklambyrå-tätaste städer.
Även om textilindustrin och antalet reklambyråer har gått ned på senare tid präglas Borås fortfarande av arvet efter dessa. Att Borås satsar på att främja kreativitet är uppenbart. Vi har ju både högskolan och TFC (Textile fashion center) där det bubblar av kreativitet i form av forskning och modedesign. Det finns fortfarande många duktiga reklambyråer här i Borås. Kartan ritas om hela tiden, men ändå inte. Med rötterna i textilindustrin och reklamvärlden är vi Boråsare fortfarande kreativa och omfamnar förändring och skapar förutsättningar att göra något nytt och spännande. Man kan ju bara spekulera om hur vår stad formats om 10 år. Det enda vi vet att förändringar kommer och vi gillar det!
Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen på vår webbplats. Genom att fortsätta godkänner du detta.