Klavertramp vs. Fullträff

Förra året kom Pepsi ut med en ny reklamfilm. I filmen står Kendall Jenner på en photoshoot och ser att ett demonstrationståg går förbi utanför på gatan. För att göra en lång historia kort. Hon blir nyfiken, får ögonkontakt med en kille som med ett leende och en nick får henne att följa med demonstrationståget, hon hittar en burk Pepsi, ger den till en polis, som blir jätteglad…och alla hurrar. Fred på jorden och så levde de lyckliga i alla sina dagar, ett framgångsrecept? Eller?
Pepsi försökte sig på att med hjälp av bristande omvärldsanalys och helt utan fingertoppskänsla rida på Black Lives Matter-vågen, men utan att egentligen säga någonting. Man hade helt enkelt ett demonstrationståg för en påhittad rörelse, budskapet var ”Join the Conversation”. Väldigt artigt kan man tycka, men helt utan spets.
Resultatet blev att folk upplevde att Pepsi trivialiserade BLM-rörelsen som är en proteströrelse mot att polisen godtyckligt skjuter afro-amerikaner utan att det blir konsekvenser. Folk i rörelsen kunde inte alls känna igen sig i det som Pepsi försökte förmedla. Att en burk läsk ska kunna överbrygga de motsättningar mellan afro-amerikaner och polisen i USA är bara löjligt. Det är lite väl stora skor att få på sig. Folk blev uppriktigt förbannade.

 
Heineken gjorde en liknande film, men ändå inte. Precis som Pepsi fokuserade man på stora problem i samhället. Men istället för att låta bli att säga något på riktigt tog man tjuren vid hornen och gjorde ett riktigt socialt experiment. Man lät två människor som var av totalt helt olika sociala och politiska åsikter mötas i ett rum. Ingen av personerna visste något om den andra från början.

De fick ett antal uppgifter att lösa under dagen. Man skulle bl.a bygga saker tillsammans och beskriva sig själv med 5 adjektiv. I slutet märker dom att deras uppgifter har lett fram till att dom byggt en bardisk. Då spelas en film upp där deltagarna berättar vilka dom är. I ett av paren har mannen som har uttalat svårt för transpersoner jobbat och umgåtts med en transperson hela dagen.
Som bäddat för trubbel? När det har avslöjats att alla är varandras motpoler får dom ett val. Dom kan välja att gå, eller så kan dom välja att stanna och ta en öl tillsammans. Alla valde att stanna och ta en öl. Kontentan är att man sätter sig ner och tar en öl och diskuterar sina olikheter. Dom har lärt känna en person utan att ha förutfattade meningar. Budskapet som Heineken förmedlar är lite vassare ”Open your mind”.
Pepsi hoppade jämfota i klaveret, fick be om ursäkt och gå hem och skämmas. Heineken tog över klaveret och spelade en fin opretentiös melodi som träffade rätt hos målgruppen.

 

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen på vår webbplats. Genom att fortsätta godkänner du detta.