Vem talar du med?

Tiden när alla varumärken ropade och skrek och försökte överösta varandra med ”kom och köp” är över. Eller kanske inte över, men i dagens oväsen gäller det att ersätta det gamla kvantitets-tänket med en strategi om hur man bäst når sin tänkta målgrupp. Man måste tänka kommunikation med hög kvalité.
Vem pratar jag med idag? Framförallt vem jag vill prata med imorgon. Hur ska man skruva sin kommunikation för att nå den man vill?
Det gäller att kunna pricka in sin kund, vem är min kund? Man kan som företagare ibland tänka att det bara finns en eller två typer av kunder. Snickaren tänker att hans kund är an- tingen privatperson eller andra företag. Någon behöver hjälp med att bygga något. Punkt slut.
Så enkelt är det tyvärr inte. Vi som jobbar med marknadsföring funderar dagligen på saker som målgrupp, strategi, grafiskt manér och tonalitet lika mycket som snickaren funderar på materialval, verktygsval, bärighet och konstruktionsteknik. Det är samma sak med reklam som i byggbranschen. Är inte grunden gjord ordentligt finns det inte mycket att hänga upp resten av den bärande konstruktionen på.
Det finns olika typer av kunder och det gäller att få grepp om vilka dom faktiskt är. Ett sätt att göra det är att ta fram s.k Personas. Man tar fram en eller ett antal fiktiva personer som har en bakgrunds- historia, tänker till om deras sociala liv, ekonomi, beteende, attityd kring det som sker i samhället för att nämna några saker.
När man jobbat fram sina Personas och gjort sitt grundarbete bestämmer man vilken persona man ska prioritera. Då har man också en mycket tydligare bild om vad man behöver göra för att nå rätt personer, på rätt sätt. På så sätt bygger man en långsiktig relation med sin målgrupp och stärker sitt varumärke på lång sikt.
Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen på vår webbplats. Genom att fortsätta godkänner du detta.