Artikel 13

I september förra året berättade vi om EU’s försök att skapa nya lagar gällande digital upphovsrätt. Igår, tisdag, så röstades förslaget gällande Artikel 13 igenom. Vad som befarats sedan tidigare är att det skulle vara slut med användandet av Memes och GIF:ar. Att man inte längre skulle kunna dela länkar från nyhetssidor på tex Facebook då det skulle bli för dyrt för Facebook med den länkskatt som nu införts.
Det sägs att det i de nya lagarna finns bestämmelser som förhindrar att yttrandefriheten på internet inte stryps helt och hållet. Man kommer fortfarande få dela kortare inslag ur nyhetsartiklar. Memes och GIF:ar kommer att användas utan problem och dom stora företagen så som Facebook och Youtube kommer med all säkerhet komma fram till en lösning för att dess användare fortsatt ska kunna dela länkar på plattformarna. Det får helt enkelt bara kosta lite mer för dem fortsättningsvis.
Den nya lagen är kort och gott skapad för att upphovsmakare, som journalister, artister och musiker ska få skäligt betalt för sitt arbete när det läggs ut på digitala plattformar. Vilket ändå känns som en självklarhet.
 
Läs vårt tidigare inlägg om Länkskatt och slutet för memes?

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen på vår webbplats. Genom att fortsätta godkänner du detta.