Tänk framåt, släng ett getöga bakåt.

Det är en dyrköpt läxa för företag att tvingas tänka till efteråt. Att se tiden springa ifrån en och att fortsätta göra det man alltid gjort. Ett lysande exempel på ett företag som hade en vision, såg en potentiell marknad och framförallt hade viljan förändras och ständigt tweaka sin affärsidé är Netflix.
Från början skickade Netflix filmer till sina kunder för en fast månadsavgift. Man hyrde DVD-skivor genom deras hemsida där man som kund hade möjlighet att läsa filmrecensioner och få förslag på filmer. Problemet var bara att det var väldigt få som hade tillgång till en DVD-spelare. Det problemet löste man genom att tillsammans med de stora datortillverkarna promota datorer med dvd-spelare. Man såg en potential i en marknad som ännu var i sin linda.
När marknaden var som störst på DVD-skivor skickade Netflix nästan 1 000 000 filmer med post varje dag. Många andra företag hade givetvis hakat på trenden. Det var ju en helt fantastisk idé Netflix hade kommit på.
När den illegala nedladdningen av film ökade och den fysiska försäljningen på DVD-skivor började dala var Netflix återigen tillräckligt framsynta för att inse att det var dags att växla om. Man tänkte framåt och insåg mycket tidigare än sina konkurrenter att det var streaming-tjänster som var framtiden.
När dom lanserade en gratis provmånad på sin streamingtjänst 2010 “dödade dom” den fysiska DVD’n och BluRay-skivan nästan över en natt.
Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen på vår webbplats. Genom att fortsätta godkänner du detta.