Är man aldrig privat längre?

När jobbdagen är över kan man sätta sig ner där hemma för att skrolla igenom dagens uppdateringar på Facebook. Kanske väljer man att dela ett inlägg, kommentera vänners bilder eller kanske gör man som Justine Sacco och uppdaterar Twitter med något man personligen anser vara ett roligt skämt. Kan inlägg på Facebook som är publicerat under eget namn och som endast är synligt för de närmaste vännerna göra att man får stå till svars på jobbet dagen efter? Är anställda alltid i tjänst även när jobbdagen är slut?
Justine Sacco var år 2013 anställd på IAC som presschef och är idag ihågkommen för annat än sina arbetsuppgifter. På flygplatsen, redo att åka till Sydafrika, satte Justine sig ner för att göra ett inlägg på sitt eget personliga konto på Twitter. Tweeten ” Going to Africa. Hope I don’t get AIDS. Just kidding. I’m white” spreds snabbt över hela världen medans Justine ovetande klev på sitt flygplan. När Justine klev av flygplanet 11 timmar senare i Sydafrika hade hon redan fått sparken. IAC avskedade Justine för att minimera skadorna på sitt eget varumärke genom att ta avstånd från hennes klantiga uttalande.
“Allt det som de anställda gör på sociala medier kan reflektera tillbaka på organisationen. En intern policy är därför nödvändig för att minimera skador på såväl organisationens varumärke som individen.” Pontus Staunstrup från sin föreläsning för Sveriges kommunikatörer i Göteborg mars 2015.
Sociala medier ger möjlighet att marknadsföra och bygga upp sitt varumärke. När anställda delar inlägg eller nyheter om företaget som är offentliga bidrar detta till en spridning och bygger upp varumärket. Men när man svarar eller kommenterar på sociala plattformar tänker alla då på vem eller vilka som kan se vad som skrivits?
Även om svaret är riktat till en specifik person så kommer det läsas utav många andra så som tidigare anställda, konkurrenter, motparter, media, politiker mm. Även om den anställde ifråga agerar i all välmening för att t.ex. försvara företaget så kan detta lätt slå fel. Information om hur de anställda ska hantera situationen att de ser ett kritiskt inlägg om företaget på sociala medier ska vara tydlig, för företagets men särskilt för den anställdes skull.
”After today, I’m thinking the beach sounds like a wonderful idea for my 5th graders! I HATE THEIR GUTS” – Ett inlägg på Facebook från en lärare i femteklass. Inlägget publicerades samma dag som två barn drunknat på en badplats.
Dagens läge är att användarna blir mer och mer öppna med sina privatliv på sociala medier och delar gärna sina åsikter öppet. Yngre generationer är uppväxta med Sociala medier som en kanal att yttra sig via. Det viktiga här är att arbetsgivare och chefer upplyser, guidar och refererar till företagets sociala medier policy. Kontinuerlig närvaro i sociala medier kan hjälpa att identifiera kommande problem.
Lektorn och centerpolitikern Hans-Erik på högskolan Dalarna skrev följande mejl angående en student som hade frågor gällande kursregistrering: “Hej! Kan du hjälpa Mohammed – han kommer nog direkt från mecka”. Den här sortens attityd är ingenting en policy kan hjälpa, men policyn kan minimera konsekvenserna. Genom dokumenterade och tydliga riktlinjer kan företaget agera och hantera dessa problem.

Mitt i allt detta får man inte glömma att sociala medier är en fantastiskt givande kanal som kan engagera anställda till att följa aktiviteterna företaget gör. Medvetenhet och tydlighet gynnar alla på företaget. Anställda är inte alltid i tjänst men har ett förtroende av arbetsgivaren att som anställd göra allt för att inte skada bilden andra har av företaget.
Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen på vår webbplats. Genom att fortsätta godkänner du detta.