En gåva från kalla kriget

Efter andra världskriget delades en stor del av världen upp i två delar. De allierade som kom in ifrån väster stannade upp i ungefär mitten av Europa. Det gjorde Sovjet som kom intågande ifrån öster också. Sovjet ville absolut inte ha något dåligt inflytande från väst och isolerade sig själva och länderna i öst bakom en gräns som Churchill benämnde i ett tal som en ”järnridå”. Det bildliga uttrycket fick genast fäste och Europa var delat i två delar. Det var också starten på kalla kriget mellan Sovjet och USA som under hela kriget spände sina muskler mot varandra utan att egentligen använda dom på riktigt. Istället tävlade man i vem som var störst bäst och vackrast, samtidigt som den ena var livrädd för den andra.

När Sovjet 1957 lyckades skjuta upp Sputnik 1, den första satelliten att vara i omloppsbana runt jorden blev USA såpass skakade att dom startade en ny myndighet. Den hette ARPA och hade som uppgift att bedriva och finansiera forskning för att utveckla teknologi för militära ändamål. Ett av deras projekt var att utveckla ett säkert och decentraliserat datornätverk som Sovjet inte skulle kunna komma åt att förstöra. Första gången dom lyckas få två datorer att prata med varandra är det 1969.Den första kommunikationen som sker mellan dom är att kommandot “LOG” skickas från den ena till den andra, det skulle användas för att logga in på den andra datorn. Tyvärr blev det tydligen för mycket för den datorn, för den stackaren orkade bara ta emot “LO”, sedan kraschade den. Två år senare skickas det första emailet.

Som ni kanske räknat ut är ARPANET föregångaren till dagens internet. Få personer som var inblandade i det projektet kunde nog ana hur stor inverkan det skulle ha på oss och vår vardag 50 år senare. Allt startade med att Sovjet skickade upp en badboll av metall på 83,6 kilo i rymden.

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen på vår webbplats. Genom att fortsätta godkänner du detta.