Vilka är ni egentligen?

Vill man växa som företag måste man ha koll på vem man är. Det vet säkert många på något plan, även om man aldrig analyserat saken så noga. Vad en del definitivt inte tänker på är att man även måste veta vilka ens konkurrenter är. Hur ska man kunna växa och gå framåt som företag och bygga varumärke om man inte vet vilka man tävlar mot när det gäller att vinna kundernas hjärtan (och plånböcker).

Vilka är konkurrenterna?  Vilken position har dom på marknaden? Vilka är deras styrkor och svagheter gentemot er?

Tror man sig ha stenkoll på vem ens eget företag är och vilka dess konkurrenter är kan vi inte annat än att gratulera, men varför inte läsa vidare ändå? Det finns kanske någon kunskapslucka att fylla i. Kunskap är aldrig tungt att bära heter det ju. Det kanske lönar sig att tänka ett extra varv.

När det gäller att analysera konkurrenterna kan man ju vara hur detaljerad som helst. Men för mycket detaljerad information kan ibland göra mer skada än nytta, man fokuserar liksom på oväsentliga detaljer. Det enda man är ute efter när det gäller konkurrentanalys är ju att belysa vem man är och vilka fördelar man eventuellt har gentemot sina konkurrenter. Man ska komma ihåg att en positionering på marknaden finns även om man inte gjort en egen analys. Den stora skillnaden om man tagit sig tid till att göra en positionering är att man kan jobba aktivt för att nå den positionen man vill ha.

Steg 1

Skriv ner alla konkurrenter ni kan komma på.

Steg 2

Dela upp konkurrenterna i två grupper.

Vilka ni tävlar med idag

Vilka ni vill tävla mot imorgon

Steg 3

Dags att göra en analys av konkurrenterna. Man kan naturligtvis nörda ner sig hur mycket som helst, men här följer ett par exempel på vad man kan initialt kan fundera på:

  • Uppdrag, Mål och värderingar
  • Styrkor & Svagheter
  • Likheter
  • Skillnader
  • Värdeerbjudande
  • Varumärkeslöfte
  • Produkt/ tjänst

Steg 4

Hitta dig själv! Gör en likadan analys av ert företag som ni gjort av era konkurrenter.

När man hittar sin position på marknaden kan man jämföra sig mot de företagen man vill utmana. Inspireras av det dom gör som funkar bra. Försök att inte bara kopiera rakt av, spinn gärna vidare på det och fundera ut något som blir mer unikt för er verksamhet. En annan fördel är att man kan se vilka konkurrenter man inte vill utmana och vad dom gör. Här är det viktiga att man kan vara objektiv angående sitt eget företag. Ljuger man för sig själv i detta läget får man faktiskt skylla sig själv.

Steg 5

Nu när man ha en ganska bra generell uppfattning om varumärkenas olika attribut kan man pricka in vilken position dom har på en positioneringskarta. Gör olika kartor för respektive kategori som bestämdes i steg 3. När man gått igenom och analyserat resultatet kan man se om ens varumärke är positionerat där man vill att det ska vara. Är man nöjd med vart man befinner sig? Eller behöver man se över hur man ska ta en annan position. Även om man är nöjd för tillfället är det viktigt att inte slappna av och luta sig tillbaka. Varumärkesbyggande är ett kontinuerligt arbete som ska vara medvetet och inte lämnas varken åt slumpen, kunden eller i allra värsta fall konkurrenterna.

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen på vår webbplats. Genom att fortsätta godkänner du detta.