Den nya kvacksalvaren

Vi har alla sett den klassiska bedragaren från någon gammal westernfilm, i hög hatt står dom vid sin häst och vagn, tillfälligt på besök i den stad filmen utspelar sig i. Folket samlas medans kvacksalvaren står och ropar om hur bra deras speciella medicin är. Han lovar guld och gröna skogar, hans speciella medicin är svaret på allas problem. Receptet är givetvis hemligt och bara han vet om det, men han är så snäll och värnar så om sina medmänniskor att han kan tänka sig att sälja det till dom. Han vill ju bara dela med sig av sin hemlighet till mänskligheten. För allas skull.

Senare upptäckte kvacksalvarna att print-annonsen var ett utmärkt sätt att lura folk. Man slapp ju dessutom vara nära dom man lurat och därigenom slippa bli doppad i tjära och fjädrar. Mottagaren gavs löfte om att bli botad från både det ena och det andra. Spelade ingen roll om man hade hälsporre eller njursvikt, specialmedicinen botade allt. Det var bara att skicka efter mirakelkuren för en ynka penning. Dom blev givetvis lurade i de allra flesta fallen och vissa hopkok som såldes gjorde mer skada än nytta. Men folk köpte ändå, med förhoppning om att få sina problem botade.

Om vi gör ett hopp till dagens digitala annonsplattformar uppträder kvacksalvaren även där. I vårt samhället är det inte längre hälsokurer man huvudsakligen bluffar med, även om det fortfarande förekommer. Kanske har vi generellt sett kommit längre med någorlunda bra sjukvård. Läkarna har ganska bra koll på hur kroppen funkar. Gemene man har antagligen tillgång till en bra sjukvård som man upplever har en bra möjlighet att bota det man lider av.

Vad man idag upplever som ett större problem än hälsan är ekonomin. Folks omättliga aptit på materiella ting resulterar i en pengahets. Helst över en natt vill folk tjäna så mycket pengar att dom blir ekonomiskt oberoende, bli miljonärer, kunna säga upp sig från sina jobb och leva lyxliv utan stress. Man är dessutom riktigt sugen på att hitta en genväg ingen annan har kommit på. Den ekonomiska hetsen i kombination med bristande källkritik på sociala medier utnyttjas av bedragarna som slår mynt av att folk befinner sig mitt i mediabruset och inte har tid eller ork att reflektera över och filtrera det dom läser.

Man använder sig av falska vittnesmål av kändisar som ”råkat” försäga sig i diverse olika tv-program när dom inte visste att dom fortfarande var i sändning. Hemligheten dom ”råkat” avslöja är hur dom tjänat miljontals kronor på kort tid. Givetvis är det en tillhörande bild från en tv-studio. Man ska också skynda sig att ta vara på möjligheten innan bankerna förstör denna ypperliga möjlighet till snabba pengar. Eftersom annonserna är ganska skickligt gjorda är det för vissa personer lätt att vid första anblick bli rejält upphetsade och tänka att det gäller att agera snabbt, innan det är försent. Allt för att stressa den naiva mottagaren. Det gäller att tänka kritiskt till allt man läser. Framförallt kan man damma av det gamla talesättet ”När någonting verkar för bra för att vara sant, så är det oftast det!”

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen på vår webbplats. Genom att fortsätta godkänner du detta.