Ett nyhetsbrev som inte åker i papperskorgen

I ett hav av oändligt med e-mails, så kan det vara svårt att stå ut från mängden. 

Att som företag bestämma sig för att använda sig av ett regelbundet nyhetsbrev, krävs det en hel del planering, arbete och kreativitet. Men fördelarna kan vara väldigt användbara, om man vet hur man gör sitt nyhetsbrev tillräckligt intressant för att faktiskt dra in klick och läsare.

Det viktigaste sättet att dra in intresse och engagemang på, är genom sina rubriker. Det är det allra första som potentiella läsare kommer att se när de ögnar igenom sin e-mail och som i slutändan kommer att avgöra om de ens kommer att klicka på och läsa ditt nyhetsbrev. Utan en intressant och övertygande rubrik så är risken stor att ingen kommer tänka en extra gång innan de bestämmer sig för att radera ditt mejl. Många har trots allt mycket mycket på schemat hela dagarna och folk bombas av intryck hela tiden, så de måste vara selektiva med vad de hinner med och vad de vill lägga ned sin dyrbara tid på.

Men vad ska man tänka på för att skriva en intressant rubrik?

En rubik som är för lång och har för många ord i sig, är en rubrik som många antagligen inte ens kommer att läsa. Man vill försöka satsa på en rubrik som är kort men som ändå får fram det den vill säga utan att dra ut på det onödigt mycket. Om den är för lång, så riskerar du dessutom att hela inte kommer synas på små skärmar, som mobiltelefoner, vilket många använder sig av för att gå igenom sin e-mail dagligen.   

Man behöver dessutom inte få ut all information i självaste titeln. Ge en ledtråd istället som gör läsaren nyfiken nog att klicka sig vidare och läsa hela nyhetsbrevet. 

En klockren titel kan dock inte rädda ett dåligt skrivet och ointressant nyhetsbrev. Se till att jobba lika mycket på innehållet, eftersom att det är det som kommer få läsaren att vilja öppna även nästa nyhetsbrev som ramlar in i deras inkorg.  

Viktiga punkter att ha i åtanke:

  • Fokusera på en kort rubrik med en iögonfallande hook som väcker nyfikenhet.  
  • Inkludera populära ord i rubriken som bjuder in läsaren.
  • Glöm inte självaste nyhetsbrevet. Se till att innehållet är intressant och snyggt formaterat.
  • Var ärlig i rubriken och hitta inte på eller överdriv för att dra in läsare. Det kommer bara att avskräcka framtida klick. Din rubrik bör representera innehållet i ditt nyhetsbrev.
  • Se till att din rubrik går att läsa på alla olika plattformar, dator, mobil och surfplatta genom att ha en kort titel. Försök även att börja med de allra viktigaste orden som du vill att läsaren ska få se.
  • Överkomplicera inte ditt språk. Försök att skriva på ett sätt som är lättförståeligt för en så bred publik som möjligt. 
  • Om möjligt, försök att vara personlig och lättsam, undvik att låta för stel och tråkig. Som företag är det inte alltid rätt steg att låta så professionell som möjligt. Visa att ni är riktiga personer bakom företaget och att ni har en personlighet. Undvik dock detta när du tar upp seriösa ämnen. Tänk på vad du vill få fram med ditt nyhetsbrev och välj din ton därefter. 
  • Tänk på den ”andra ämnesraden”, eller ”preheader” som det också heter. Tänk på att början på ditt nyhetsbrev kan komma att synas i inkorgen. Om början på ditt nyhetsbrev är lika fängslande som din rubrik, så är det extra stor chans att läsaren kommer att bli nyfikna på vad du har att säga.
  • Använd dig av emojis om det passar tonen och ämnet. En emoji kan dra in blicken med sina starka färger och det bryter av havet av text.
  • Missa inte viktiga och populära högtider. Ta del av firandet och passa på att inkludera högtiden i din rubrik. Kanske vill du tipsa om nästa års nyårslöften, eller dina tio bästa julklappstips? 

Olika förslag på titlar för att få igång inspirationen:

”Marknadsföring, 10 smarta sätt att generera klick ” 
”Få ut det bästa av Facebooks marknadsföring” 
”Hur du toppar listan i populära sökmotorer”
”Vilka nyckelord är mest populära att använda just nu?” 
”Såhär skriver du det perfekta nyhetsbrevet” 

Relaterade inlägg...