Reklamstopp på Youtube för "barnkanaler"

Youtube hamnade ordentligt i blåsväder i höstas, det var FTC (amerikanska konsumentverket) som drog Youtube inför rätta för att plattformen hade samlat in information om användare under 13 år och använt datan till att visa riktade annonser. Youtube fick betala rekordböter på 170 miljoner dollar. Det sved till ordentligt och dom bestämde sig snabbt för att driva igenom förändringar på sin plattform.
Dom kommer framöver helt enkelt inte att visa några annonser på kanaler som riktar sig till barn under 13 år. Tyvärr är det dom annonserna som genererar mest pengar. Om Youtube ändå visar annonser på kanaler för barn riskerar dom att få en ny omgång av FTC för att dom brutit mot lagen än en gång. Något dom inte är speciellt sugna på. De nya reglerna som började gälla vid årskiftet kommer att resultera i att kanalerna själva kommer att behöva klicka i om innehållet är kategoriserat för barn. Eftersom kanalerna i många fall tjänar stora pengar på annonsintäkterna kanske det finns anledning att tro att vissa blir frestade att fuska och ”låtsas” att dom inte riktar sig till barn. Vad Youtube kommer att göra om dom upptäcker att kanaler fuskar med kategoriseringen är lite oklart. Enligt dom själva ” kan det få konsekvenser”. Men få användare vågar nog riskera sin kanal genom att fuska medvetet.
Det vore otroligt tråkigt om allt innehåll som riktar sig till barn försvann från Youtube på grund av detta, för i de flesta fall är ju annonsintäkten en förutsättning för att kanalen ska ha möjlighet att fortsätta producera content. Det intressanta blir ju nånstans ändå att se framåt och se hur eller om de etablerade stora kanalerna som riktar sig till barn ska lyckas hitta nya vägar för att kunna fortsätta existera.

Relaterade inlägg...

Lediga tjänster

Junior Account Manager

Är du driven och tror att säljyrket kan vara något för dig?Som junior account manager hos TopBorn får du chansen att ansvara för både mötesbokning

Läs mer
Lediga tjänster

Är du vår nya projektledare?

TopBorn hjälper kunder i hela norden med digital marknadsföring och våra tjänster används idag av företag i alla storlekar och branscher. Just nu söker vi

Läs mer
Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen på vår webbplats. Genom att fortsätta godkänner du detta.