Varför kunder lämnar och hur man får tillbaka dem

Att få in nya kunder är något som de flesta fokuserar på när de marknadsför sitt företag. Men man får inte glömma bort att det är minst lika viktigt att kunna skapa en lojal kundkrets som kommer att ha ditt företag i åtanke både nu och i framtiden. 

Som kund så lägger man märke till vilka företag som verkligen bryr sig om sina kunder och vill deras bästa, även små detaljer som man kan tro går förbisedda. 

Det bästa sättet av visa sin uppskattning på, är att faktiskt känna genuin uppskattning för sina kunder och komma på olika sätt att utrycka detta på.

Om din kund inte har återkommit, vad har orsakat detta? 

Det är en fråga som är viktig för dig att fundera på och att försöka ta reda på. Med den informationen så vet du vad du behöver förändra och förbättra för att få kunden att komma tillbaka och för att få framtida kunder att stanna.

Här är några vanliga punkter över vad som är de vanligaste orsakerna till att en kund går vidare till ett annat företag:

  • Era produkter och tjänster är för dyra. 
  • Negativ erfarenhet med företaget, såsom otrevlig personal och dålig kundservice 
  • Tiden det tagit för produkten att komma fram eller för tjänsten att utföras av företaget. 
  • Produkten eller erfarenheten är inte unik nog och glöms bort. 
  • Kunden har inte användning för den typ av produkt eller tjänst längre. 

För att få reda på varför olika kunder har gått vidare, så kan du försöka komma i kontakt med dem på olika sätt för att få fram orsaken till varför. Fråga sedan vad ni kan göra i framtiden och vad ni kan förbättra på som skulle kunna få tillbaka dem som kunder i framtiden. 

Alla tycker om att känna sig hörda och uppskattar när deras kritik tas på allvar. Det kan förvandla en dålig erfarenhet till chansen att ge företaget en andra chans. 

Om du har nuvarande och gamla kunders e-post adresser tillgängliga så kan du skicka ut en snabb undersökning för dem att göra. Då kan du även erbjuda en rabattkod för alla som skickar in undersökningen och slå två flugor i en smäll. De blir mer motiverade att göra undersökningen och så ökar du chansen att de kommer att göra ett nytt köp genom ditt företag. 

Men är egentligen alla kunder värda att kämpa för? 

Det tåls att komma ihåg, att kunden faktiskt inte alltid har rätt. Om en kund har varit otrevlig och begärt orimliga krav, så kanske det är bäst att låta dem gå. 

Om du är osäker på den feedback som du har fått från en enskild kund, försök att samla ihop information om samma ämne från flera olika kunder. Det är alltid värt att få in så många åsikter som möjligt, så att du kan se vilka de mest populära åsikterna är för något. Så att du vet vad inom företaget faktiskt är värt att ändra på och vad som funkar bra som det är. 

Smaken är olika för alla trots allt och det är omöjligt att göra alla glada. Fokusera istället på att få så många som möjligt nöjda. 

Relaterade inlägg...